Diósdi Eötvös József

Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Give Chance-Give Future/ Adj Esélyt-Adj Jövőt Erasmus+ KA1 2017-2019

 
 

Green Skills for Social Agriculture Erasmus+ KA2 2016-2018

 
 
 

Eseménynaptár:

 

Feliratkozás hírlevélre:

 
 

Belépés

Név:
Jelszó:


Jelszóemlékeztető >


 

Elérhetőségek:


Diósdi Eötvös József
Német Nemzetiségi
Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola


2049 Diósd,
Gárdonyi Géza u. 14.

Nagy épület:
06 (23) 381 041

Kis épület:
06 (23) 381 850

Öko Hírek

 

 78 adalék a McDonald's menüben

2008.01.03.

78 féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerû gyorséttermi menü - állítja a The Independent címû brit napilap elemzésében.

 Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerûbb hamburgercég legnagyobb menüje tartalmaz 78 mesterséges adalékot, azaz "fogásonként" átlagosan hét "E" található az ételsorban. Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetûek.

A Big Mac-szendvics ezért 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari "mûanyagot" tartalmazott. Valamiféle adalékot pedig gyakorlatilag az étterem teljes választéka tartalmaz - beleértve a grillezett csirkemellet és a salátákat is. Egyes szakemberek szerint néhány adalék mellékhatása lehet nehézlégzés és fejfájás. A Big Mac és a sajtburger - a vizsgálat szerint - olyan tartósítószert tartalmaz, amelyrõl megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítõitalok színezékeihez.

Holott a vállalat - éppen az fogyasztóvédõk kampányának hatására - azt állította, hogy csökkenti termékeiben az E-számú adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezõjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.

A közelmúltban a McDonald's elleni számos vád - sokan szinte az elhízás egyik fõ okozójaként emlegették - miatt több "egészséges" étel került a kínálatba, mint például a saláta és az ásványvíz; valamint ekkor vezették be a "legfrissebb alapanyagokból készült" szlogent is.

A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independentnek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól. Ellenben a lapkasajt savanyúságot szabályozó anyagot tartalmaz, a bacon(szalonna) aszkorbinsavat és nitrites sót, amelyet máskülönben mûtrágyák és robbanóanyagok gyártására használnak.

A Southamptoni Egyetem kutatói szerint bizonyos adalékok hozzájárulhatnak a gyermekek figyelemzavaros tünetegyüttesének súlyosbodásához. Az általuk vizsgált anyagok közül a gyorsétteremlánc az E110-es és E104-es sárga, az E 124-es vörös ételszínezékeket, valamint a nátrium-benzoátot (E211) használja.

A McDonald's közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektõl, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére "ahol lehet". "Azon dolgozunk, hogy csökkentsük, illetve bizonyos esetekben akár teljes egészében elhagyjuk a mesterséges színezékeket és a tartósítókat" - közölték.

A cég honlapján biztosítja a fogyasztókat, hogy az új termékek nem tartalmaznak nátrium-benzoátot és színezékeket. A The Independent 2007 szeptemberi elsõ vizsgálata azonban 568 különféle adalékanyagot talált a McDonald's termékeiben. Októberben pedig - amikor az internetoldalt frissítették - ez a szám már 578-ra emelkedett.

 Forrás: Greenfo

 

Használt tankönyvek cseréje

Használt tankönyvek csereberéje, adás-vétele... hasznos a pénztárcának és hulladékmegelõzés szempontjából sem utolsó. Lehetõséget kínál rá az internet, használjuk ki minél többen!

 "Végre itt a kulcs, mely megoldhatja a tanulók tankönyv problémáit, és egyben helyettesítheti az antikváriumokat is. Régóta okoz problémát az egyetemi/fõiskolai hallgatóknak, hogy egyrészt feleslegessé vált tankönyveiken túladjanak, másrészt újak helyett használt tankönyveket vegyenek meg, és ezzel jelentõs összegeket spóroljanak tanulmányi éveik alatt. Ha pedig nem tankönyvrõl, hanem valamilyen egyéb jellegû könyvrõl van szó, akkor is akadályokba ütközhetünk. Nem biztos, hogy éppen a hozzánk legközelebbi antikváriumban találjuk meg azt a könyvet, amire szükségünk lenne, az meg még kevésbé valószínû, hogy nekik pont a mi használt könyvünkre van szükségük.
A
hasznaltkonyvek.hu egy olyan egységes adatbázis alapú keresõrendszer, mely mindkét problémára megoldást kínál. A gyors és ingyenes regisztráció után csak az a dolgod, hogy kitölts egy szabványos ablakot, melyben megadod a könyv adatait, és várd, míg a könyved gazdára talál. Ha pedig keresel valamilyen könyvet, a gyorskeresõvel könnyen megtalálhatod, a részletes keresõvel pedig böngészhetsz is a könyvek között. Sok sikert"

 Forrás: www.használtkonyvek.hu

 

 

      Impresszum | Honlap térkép | Adatvédelem | Webdesign | ©2003 Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola