Diósdi Eötvös József

Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Give Chance-Give Future/ Adj Esélyt-Adj Jövőt Erasmus+ KA1 2017-2019

 
 

Green Skills for Social Agriculture Erasmus+ KA2 2016-2018

 
 
 

Eseménynaptár:

 

Feliratkozás hírlevélre:

 
 

Belépés

Név:
Jelszó:


Jelszóemlékeztető >


 

Elérhetőségek:


Diósdi Eötvös József
Német Nemzetiségi
Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola


2049 Diósd,
Gárdonyi Géza u. 14.

Nagy épület:
06 (23) 381 041

Kis épület:
06 (23) 381 850

Új pályázat, újfajta párbeszéd

 

 

2008 szeptemberétől az Eötvös József ÁMK tanulói számára új lehetőség nyílik az európaiság elsajátítására, egymás kultúrájának megismerésére a környező országokkal közösen.

Az osztrák ACES, az ERSTE alapítvány és a Bécs-i székhelyű Interkulturelles Zentrum közös támogatásával kezdhetett el dolgozni közel 200 ember 32 pályázat sikeressé tétele érdekében. 

 

A partner országok között találjuk: Albániát, Ausztriát, Bosznia- Hercegovinát, Horvátországot, A Cseh Köztársaságot, Macedóniát, Montenegrót, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát, Szlovéniát és végül is, de nem utolsósorban Magyarországot. A pályázat célja az interkulturális párbeszéd létrehozása, illetve egymás megismerése.

2008 a „kultúrák közötti párbeszéd európai éve” az EU-ban. A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza egymáshoz Európa tanárait, diákjait, szülőket, az Európában élő népek kultúrájának sokféleségén keresztül.

 

A projekt első lépéseként kerestünk egy partneriskolát, mellyel együttműködve egy bizonyos választott témán belül, elérhetjük a fenti célokat. Ennek alapján a mi iskolánk a Bécs- i Amerikai Nemzetközi Iskolával közösen beadott egy pályázatot, melynek címe: ’Music as a global force for understanding’, vagyis „A zene, mint a megértés ereje”. A folyamat 2008 szeptemberétől 2009 áprilisáig tart, munkanyelvünk az angol.

2008 szeptember 29- október 3 között a fent említett ACES alapítvány szervezésében megrendezésre került Salzburgban egy nemzetközi találkozó a projektek koordinátorai és egy-egy tanuló számára minden iskolából. Az Eötvös József ÁMK-t  Szedenics Márk 8. b osztályos tanuló képviselte tanárával, Ludescher Mónikával együtt. A találkozó egyben induló pont volt a pályázatok megvalósításában, sok új ismeret birtokában és új barátokkal hagytuk el Salzburgot.

 

Választott témánk a zene, mert úgy gondoljuk, hogy ez egy közös eszköz a párbeszédben, valahol a verbális és a nem-verbális kommunikáció között helyezkedik el. Következő lépések: szeretnénk egy közös kórust alakítani a két iskola tanulóiból és a közösen javasolt dalokat együtt előadni. Tervezünk két koncertet, egyet Bécsben, a másikat Diósdon.

Reméljük, hogy a projekt sok új kapcsolatot hoz diákjaink és a tanárok számára egyaránt, és együttműködve elsajátíthatjuk, hogy milyen élni Európában „együtt a sokféleségben”.

 

 

Ludescher Mónika

Projekt koordinátor

 

      Impresszum | Honlap térkép | Adatvédelem | Webdesign | ©2003 Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola