Diósdi Eötvös József

Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Give Chance-Give Future/ Adj Esélyt-Adj Jövőt Erasmus+ KA1 2017-2019

 
 

Green Skills for Social Agriculture Erasmus+ KA2 2016-2018

 
 
 

Eseménynaptár:

 

Feliratkozás hírlevélre:

 
 

Belépés

Név:
Jelszó:


Jelszóemlékeztető >


 

Elérhetőségek:


Diósdi Eötvös József
Német Nemzetiségi
Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola


2049 Diósd,
Gárdonyi Géza u. 14.

Nagy épület:
06 (23) 381 041

Kis épület:
06 (23) 381 850

Comenius – avagy „Otthon, édes otthon”

„Otthon, édes otthon” – mondja a nemzetközi iskolai program jelmondata, aminek keretén belül sok idegen arcot láttunk, mindenki más nyelven beszélt, és ha érteni akarták egymást, angolra váltottak. Nem mindig könnyen értették meg egymás beszédét, de a közös cél, egymás kultúrájának, otthonának megismerése közel hozta őket egymáshoz. Ennek a színes kavalkádnak adott otthont a diósdi iskola május első napjaiban, amikor 90 külföldi tanárt és diákot látott vendégül.

A program diósdi főszervezője Ludescher Mónika, aki Fodor Erzsébettel és több más pedagógussal együtt lelkesen szervezte az iskolánkra háruló nem kevés feladat. Őt kértem, válaszoljon néhány kérdésemre.

– Hogyan került a diósdi ÁMK kapcsolatba ezzel a pályázattal?

– A Comenius Iskolai Együttműködések az "Egész életen át tartó tanulás" program része, mely az Európai Unió kezdeményezésére jött létre. Magyarországon a Tempus Közalapítvány foglalkozik vele. A pályázatba megkeresés útján kapcsolódtunk be, amikor az olasz koordinátor egy előkészítő látogatásra jött Diósdra, és bemutatta az ötleteiket a tantestületnek. Mivel érdekesnek találtuk a témát, ezért közösen pályáztunk az olasz iskolával.

– Miről szólt az első pályázat?

– Az első pályázatnak az „Ahol a folyó folyik” volt a címe. A mi témánk a Duna volt, melynek vizsgáltuk élővilágát, környezetéhez kapcsolódó irodalmi és történelmi vonatkozásait, valamint a Duna környékén található néphagyományokat is.

– Kik vesznek részt a második programban?

– 2009-ben, mikor sikeresen befejeződött az első téma feldolgozása, három régi munkacsoporttal új témát választottunk, és négy új partnerrel is bővültünk. A résztvevők három olaszországi, egy németországi, egy lengyelországi, egy törökországi és a diósdi iskolából kerülnek ki. Az új pályázat 2009-től 2011-ig tart, témája és jelmondata az „Otthon, édes otthon.”

– Mi a célja ennek az új programnak?

– Konkrétan egymás otthonainak, szokásainak megismerése a cél, de van ennél fontosabb hozadék is: a tanulók „kimozdítása a padból”, az idegen nyelv használatának gyakorlása, miközben rájönnek a nyelvtanulás fontosságára. Más népek kultúrájának megismerése is a célok között szerepel, miközben a különbségek és hasonlóságok közelebb visznek egymáshoz.

– Milyen feladatokat kell elvégezni az egyes fordulókban?

– A munka első évében a környezetünkben lévő régi és új házakkal ismerkedünk, összehasonlítjuk, hogyan éltek őseink, milyen eszközöket használtak ők, és hogyan élünk mi most. A következő tanévben a jövő házait fogjuk megtervezni. A munkákat az iskolai és a pályázati honlapokon tesszük közzé, és értékeljük azokat. Tanulóink folyamatosan leveleznek egymással, és a két év során minden országban projekttalálkozón veszünk részt.

– Hogyan értékeled a diósdi találkozót? Hogy érezték magukat a delegációk tagjai?

– Nagyon jól sikerült, csupa pozitív visszajelzést kaptunk a vendégektől és tanulóinktól is. Az első napon mindenki bemutatkozott. A rendhagyó akadályversenyen nemzetközi csapatokban hét helybéli házat látogattak meg, és aztán számítógépes bemutatót készítettek a gyűjtött anyagokból. Volt sportverseny, ahol átadtuk a Comenius–Diósd Kupát a pontedera-i csapatnak. A szentendrei kiránduláson együtt tekintettük meg Magyarország jellegzetes házait a Skanzenben. Jártunk Budapesten városnézésen, és vicces, de a törököket Egerbe vittük kirándulni. Volt móka, kacagás, közös játékok és vacsorák.

 

– Ki segítette konkrétan a munkátokat?

– Köszönetet szeretnék mondani az iskola összes dolgozójának, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre. Köszönet a Truckenbrod családnak a házmodellekért és a Comenius-pólókért, valamint a Takács családnak a faragott madárkákért, melyekkel megajándékoztuk a vendégeinket. A polgármester vacsorája kitűnő volt, és a Bajvívók is eljöttek, hogy színvonalas bemutatót tartsanak. Nekik is köszönjük mindezt.

R.Sinkó Ilona2009-2011

 Comenius együttműködés

OTTHON, ÉDES OTTHON

 

Iskolánk 2009 februárjában ismét pályázott egy két éves Comenius Iskolai Együttműködések kapcsolatra, miután az előzőt nagy sikerrel zártuk. Örömünkre szolgált, hogy újra sikerrel jártunk és együtt dolgozhatunk 5 ország 7 iskolájával. Ezek: Olaszországban- Capannoli, Pontedera, Volterra; Németországban- Bocholt; Lengyelországban- Cieszanow; Törökországban- Gelibolu; Görögországban- Athén.  A két éves munkára a pénzt az Európai Unió biztosítja a Tempus Közalapítvány közvetítő és segítő munkája által. A pályázat témája: Home Sweet Home- Otthon Édes Otthon, munkanyelvünk az angol. Diákjaink az iskola lelkes pedagógusai segítségével a munkafolyamat első évében megvizsgálják és összehasonlítják, hogy milyenek voltak Magyarország és főként Diósd környékén a házak a múltban és milyenek most, a második év során elképzeljük, hogy milyenek lesznek a jövőben. Foglalkozunk építészettel, kulturális és kulináris témákkal is, egyik legfontosabb mégis a népi hagyományok megismerése és továbbvitele.

Az idei tanévben az egész iskola magáénak érzi ezt a témát, már szeptemberben meghirdettünk az IDB segítségével egy többfordulós versenyt az osztályok között: Magyarország tájegységeiből sorsot húztak az osztályok, az első fordulóban felkészülnek a témából és összemérik tudásukat, a második és a harmadik forduló során kidíszítik a tantermeket és a tájegységnek megfelelő házakat és dekorációkat készítenek.

A pályázat első évében 3 projekttalálkozóra kerül sor: az első Olaszországban, a második Görögországban, a harmadik nálunk, Diósdon lesz. Reméljük, hogy a közös munka ugyanolyan sikeres lesz, mint az előző 2 évben.

 

 

 

2009. október                                                                   Ludescher Mónika

     angoltanár

 

Utazás Capannoliba!

 

November 4-én megérkeztünk a gyönyörű "napsütötte" Toscanaba. A szállásunk egy csodálatos, tágas, tipikus olasz házban volt, Cappanoliban ami a projektünknek a székhelye is volt. A projekttalálkozó témája a "Home Sweet Home" azaz "Otthon, édes otthon" címet kapta. Ez egy szívhez szóló és nagyon kellemes téma.

Partnereink ebben a kétéves munkában a törökök, lengyelek, németek és görögök meg persze az olaszok, akik nagyon szívélyesen fogadtak minket.

Programunk nagyon sűrű és érdekes volt, tehát nem unatkoztunk. A rengeteg projekt bemutatón, előadáson és egyéb munkákon kívül városlátogatásokra is jutott idő. Angol idegenvezetővel betekintést nyertünk Firenze központjába és a Pisa-i ferde tornyot is megnéztük, valamint a gyönyörű és érdekes etruszk városba, Volterrába is ellátogattunk. Itt volt  a második iskola, amely részt vett még a közös munkában. A harmadik iskola Pontederában (egy kis városban) volt, ahol egy izgalmas technika órán vettünk részt és egy házat kellett karton lapból elkészítenünk. A végeredmény magáért beszél!

A török diákokban rokonlelkekre találtunk, nagyon jól elbeszélgettünk velük (természetesen angolul) és kiderült, hogy számos hasonló szavunk van. Persze nem csak velük barátkoztunk össze, hanem a többi országból érkezettekkel is és nagyon jó érzéssel töltött el az a tudat, hogy új barátokat szereztünk. A néha esős és hideg idő sem állhatott az utunkba, hogy jól érezzük magunkat.

Végül szomorúan, hogy el kell mennünk, de azért boldogan, hogy újra hazamehetünk: november 9-én reggel hazaindultunk. És az új mottónk  a következő: "Everywhere is good, but the best is at home!", azaz „Mindenhol jó, de a legjobb otthon!"

            Végezetül hadd mutassam be ezt a kedves kis dalt, amit a buszban költöttünk:

„Games and Happyness,

Let’s go teenagers!

Sunshine everywhere,

Friendship forever!

Come on our friends,

Put your hands, in hands!

Comenius Project!

Comenius Project!”

Borbély Zsófia 8.a

 

A diósdi Eötvös József ÁMK a Comenius programban – ’Where the River flows’-  „Ahol a folyó folyik”

 

Iskolánk négy európai iskola diákjait, tanárait, a szülőket és helyi szervezeteket megmozgató program megvalósítására törekszik. Mostanra az álom megvalósulni látszik, mert diákságunk, valamint tanári karunk legnagyobb örömére a győztes pályázók között tudhatjuk magunkat, a projektvezető olasz, valamint egy német és egy lengyel iskola vesz részt velünk együtt a két évre tervezett „nagy kalandban”.

 

Az alapelképzelés, hogy diákjaink internetes kapcsolat segítségével különféle feladatokat oldjanak meg, majd ezek eredményét projekttalálkozón egyeztetik a diák- és tanárképviselők.  A feladatok között gyűjtőmunka is szerepel,  a résztvevő pedagógusok az eredményeket összegyűjtik és saját iskolájuk diákjaival is megismertetik tablókon vagy kiállítás formájában.  A sokrétű feladatok nem kevés anyagi fedezetét a Comenius program biztosítja. Az éves projekt eredményeit egy DVD- ROM-on rögzítjük, a munkafázisokról film készül. A projekt végterméke egy négy nyelven kiadott naptár lesz, a tanulók által megvalósított munkákból.

 

Reméljük munkánkkal nemcsak tanulóink nyelvi, számítógépes és környezeti neveléséhez járulunk hozzá, hanem országunk kultúrájának európai terjesztéséhez is. Az elvégzett munkákról szeretnénk tanév közben is beszámolni.

 

Diósd, 2007.október

 

Ludescher Mónika

angoltanár

 

Első projekttalálkozó – Olaszország - Capannoli

Hosszú előkészítő munka után került sor az olaszországi utazásra 2007. november 8-12. A programban résztvevő tanárok feladata volt, hogy a Capannoliban megrendezésre kerülő projekttalálkozón településünket, országunkat és a Dunát bemutassuk a helyi és a Comenius-programban résztvevő nemzetközi közönségnek. Ez volt az első nap programja.

Második nap az iskola diákjaival találkoztunk, akik számára meglepetés volt a sok érdekes program, amivel készültünk. Ezek közül említésre méltó a játékos vetélkedő az európai országok térképeivel, a kisebbeknek színezős feladat zászlók elkészítéséhez, és végül is, de nem utolsósorban egy magyar népdal közös éneklése magyar népi hangszerek kíséretében. A következő program az „Európai oktatási rendszerek összehasonlítása” volt, a mi iskolánk tanárai bemutatták a magyar oktatási rendszert.

Újabb munkanap keretében a levegőből ismerhettük meg az Era folyót, amely az olasz projektmunka kutatási alapját képezi. Ezután sajtótájékoztató következett, melyen résztvettek a helyi szervezetek képviselői is. Kulturális sétánk során ellátogattunk Volterrába, a festői etruszk kisvárosba, megismerkedhettünk történelmi emlékeivel, hagyományaival.

Utolsó este került sor az európai vacsorára, melyet ugyancsak izgatott, lázas készülődés előzött meg. Mi igazi magyar finomságokkal kedveskedtünk a résztvevő vendégeknek, akik -mondhatjuk bátran - mindannyian megkedvelték a magyar konyhát.

Köszönettel tartozunk minden pedagógusnak és a technikai személyzetnek, akik a munkánkat segítették, reméljük, hogy a következő találkozót is sikeresnek könyvelhetjük el, főként azért, mert Diósdon lesz. Addig is közös erővel dolgozunk – tanulók, pedagógusok, szülők, helyi szervezetek – a Dunával kapcsolatos környezetvédelmi, földrajzi, történelmi, néprajzi kérdéseken.

Találkozunk 2008. májusában Diósdon

Diósd, 2007. november 20.

Ludescher Mónika

angoltanár


Utazás Törökországba!


2010.novemberében Törökországba utaztunk a Comenius Iskolai Együttműködések Home Sweet Home pályázatunk keretében. A projekttalálkozón  3 tanár és 4 tanuló vehetett részt. Alábbiakban 2 tanuló beszámolóját olvashatják.

 

 

 

November 2-án kezdetét vette törökországi utunk. Kétórás repülőút után megérkeztünk az ország fővárosába, Isztambulba.


Két busszal tettük meg a Geliboluig tartó utunkat, 6 óra alatt. Este 11 órakor is nagy vendégszeretettel vártak minket. Az első meglepetés hajnali 4 órakor ért minket, amikor is átéltünk egy 5,3 erősségű földrengést. Minden ország ( Németország, Lengyelország, Olaszország, Magyarország és Törökország ) rengeteg munkát fektetett a Home Sweet Home, azaz Otthon Édes Otthon projektmunka bemutatóiba, sok szép munkát nézhettünk meg. Az olaszokkal és a törökökkel nagyon jóba lettünk, annak ellenére, hogy volt, aki nem igazán tudott angolul. Sok különleges látványosságot mutattak meg a törökök, így egy teljesen más kultúrát ismerhettünk meg.

 

A 3. napon komppal átléptük Ázsia határát, majd egy busz utat követően megtekintettük a trójai falovat. Ebéd után pedig azt a falovat néztük meg, amit Brad Pitt ajándékozott Törökországnak. Jártunk azon a helyen, ahol Mustafa Kemal Atatürk sikeresen vezetett egy hadjáratot az Új-Zélandiak ellen. Miután Geliboluban felpakoltuk a bőröndjeinket a buszra, valamint búcsút vettünk a török gyerekektől, Isztambul felé indultunk. Másnap egy újabb hosszú nap elé néztünk. Isztambulban tett kirándulásunk alatt megnéztük a Aya Sophia-t, a Bazilika Ciszternát, a Kék Mecsetet, és a Topkapi Palotát. Mind nagyon lenyűgöző volt. Meglátogattuk Üszküdar-t, természetesen csak az énekünk miatt, jártunk a Grand Bazarba, és egy kis hajóutat is tettünk a Boszporuszon.  Másnap délután, november 9-én már az isztambuli reptéren voltunk, és 2 óra múlva földet értünk Magyarországon. Hát így ért véget ez a fantasztikus törökországi kaland.

 

Rájöttünk, hogy Törökországban rengeteg jellegzetes dolog van, például a macskák, amiket minden négyzetméteren megtaláltunk. Rengeteg kóbor cica van az országban. A jellegzetes dolgok közé tartozik még Mustafa Kemal Atatürk, aki körül személyi kultusz alakult ki. Ezen kívül Törökországot jellemzi még a kebab, amiből rengeteget ettünk, valamint az apró üvegpohárban felszolgált borzalmas tea is.

  Érdekes volt betekintést nyerni egy teljesen más ország teljesen más kultúrájába. Az egész utat élveztük, és szívünk szerint maradtunk volna még kicsit.

 

 

 

                                                                                    Gál Fruzsina, Jobbágy Rebeka

                                                                                                           8.a

 

 

      Impresszum | Honlap térkép | Adatvédelem | Webdesign | ©2003 Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola